15.03.2021.

Mir je u našim rukama

Program nagradnog studijsko-edukativnog posjeta škola dobitnica priznanja MIROTVORNA ŠKOLA mirovne nagrade “Krunoslav Sukić”

Publikacija Mir je u našim rukama

Iz uvoda: “Zašto ova publikacija?

Vjerujemo da će publikacija biti korisna i inspirativna svima koji su bili dio tog petogodišnjeg iskustva i onima koje mirotvorstvo zanima – školama, organizacijama civilnoga društva i donositeljima odluka koji takve programe mogu podržati. 

Međutim, najvažniji razlog za izradu ove publikacije uvidi su koje smo provedbom programa Mir je u našim rukama dobili vezano uz rad s mladim ljudima na temu rata i izgradnje mira nakon rata, a koje želimo podijeliti. 

Oni ukazuju da je moguće (i potrebno) podučavati mlade o ratu na način da upoznaju sve njegove dimenzije, uključujući hrabrost i solidarnost, ali i razornost, stradanja i ratne zločine, a da ih, u isto vrijeme, opremi nadom, motivacijom, inspiracijom i entuzijazmom da budu dijelom zajednice (svijeta) u kojoj rata više neće biti. I da su pozvani, da imaju moć, a time i odgovornost tome pridonositi. 

Mi, pak, držimo da imamo odgovornost te svoje uvide podijeliti: iz zgađenosti, očaja, mržnje, straha prema nadi da je put u mir moguć, da mir ne dolazi sam od sebe i da raditi na njemu obogaćuje život. To su reakcije koje smo svake godine od sudionika dobivali. Na to se pozivamo i to je naš poziv – možemo i trebamo drugačije!”

Više članaka

Medijacijski centar "MSvijet"

Cvjetkova 32, 31000 Osijek

+385 95 837 52 71

medijacija@medijacija.net

Voditeljica Izvršnog tima: Sonja Kersten