15.04.2021.

Hrvatsko dopunjeno izdanje novog europskog kurikuluma za nenasilnu transformaciju sukoba za učitelje i edukatore & četiri DODATKA

Kurikulum su zajedno izradili i testirali stručnjaci iz pet europskih zemalja tijekom 2017. i 2018. godine. Tijekom 2018. god. objavljen je na engleskom jeziku. Hrvatsko izdanje je prijevod navedenog kurikuluma uz dodatak dvije teme odabrane kao važne za naš kontekst poslijeratnog društva te globalnu situaciju. To su Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja te Održivi razvoj i klimatski aktivizam mladih. Također, pokrenuta je serija dodataka kojima će se dopunjavati kurikulum prijedlozima konkretnih radionica i materijala. Prvi dodaci su Autoritet i moć, Autoritet i moć kroz forum kazalište, Nenasilna komunikacija te Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja. Sam kurikulum možete također skinuti u pdf formatu ovdje.

Iz UVODA: Organizacije koje su oblikovale ovaj kurikulum slažu se da nasilje ne smije biti prihvatljivo, a osposobljavanje koje predlažu temelje na pretpostavci da su sukobi neizbježni, ali da je ključno obrazovanje koje pomaže konfliktne situacije pretvoriti u prilike za učenje i razvoj.

Učenike svakodnevno prate sukobi (koji mogu biti konstruktivni ili destruktivni, sukobi u nastajanju ili oni koji su već dosegnuli vrhunac). Kako bi se s njima znali nositi – osobito s onim destruktivnim i nasilnim sukobima – trebaju biti educirani. Osim toga, trebaju poznavati i znati koristiti analitičke alate koji pomažu razumjeti mehanizam sukoba. Razvijanje sposobnosti transformacije konfliktnih situacija pomaže učiteljima, učenicima i cjelokupnom školskom osoblju da sukobe koriste i kako bi učili o međuljudskim odnosima, učinkovitoj komunikaciji, rješavanju problema i razmjeni mišljenja. No valja istaknuti da izgradnja nenasilnih odnosa u školi i cjelokupnom društvu zahtijeva ozbiljnu edukaciju.

Brojni učitelji u mnogim školama nastoje obrazovati svoje učenike za to, no nedostaje im sustavna podrška. Upravo je svrha projekta EduCATe i ovog kurikuluma popuniti tu prazninu.

Iz PREDGOVORA hrvatskom izdanju:

Hrvatsko izdanje Europskog kurikuluma za nenasilnu transformaciju sukoba (NTS) za učitelje nastavak je procesa zagovaranja i osposobljavanja učitelja za nenasilnu transformaciju sukoba pokrenutog 2015. suradnjom šest organizacija iz šest zemalja Europske unije.

Ovo hrvatsko izdanje kurikuluma, nadopunili smo primjerima koji uzimaju u obzir hrvatski kontekst. Iz teme Izgradnja zajednice pokrili smo dva područja, jedno vezano za potrebe i izazove poslijeratnog društva u Hrvatskoj, a drugo od lokalno-globalne važnosti.

Stoga predlažemo dva nastavna bloka koja putem pisanih izvora, odnosno kroz sjećanja svjedoka, približavaju sudionicima/učenicima mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja kako bi na tom primjeru produbili razumijevanje višeslojnosti mirovnih procesa, njegovih učinaka i interpretacija.

S čak tri nastavna bloka koja se međusobno nadopunjuju pokrivamo povezanost mira i održivog razvoja – tri komponente održivog razvoja; tri domene održivog razvoja (Povezanost, Djelovanje, Dobrobit); aktivizam mladih i održivi razvoj u praksi.

Osim toga pokrenuli smo seriju PDF brošura s dodatnim didaktičkim materijalima koju ćemo kroz primjenu kurikuluma nadopunjavati. Paralelno s izdavanjem ovog kurikuluma izdali smo i brošure s didaktičkim materijalima iz tema Moć i autoritet sa zanimljivim dodatakom Autoritet i moć kroz forum kazalište. Također izdali smo primjere vježbi iz teme Nenasilna komunikacija („Ptica duše“ i „Plešem drugačije“) kako bismo uputili na potencijal koji ove vježbe imaju u edukaciji učitelja, u radu s učenicima i mladima, roditeljima te djelatnicima škole.

Nadamo se da će ovaj nadopunjeni kurikulum biti koristan edukatorima kao i učiteljima u nastavi te da će ih inspirirati u praktičnom radu. Također, nadamo se da će ovo izdanje pridonijeti pokretanju procesa sustavnog osposobljavanja učitelja za NTS, kako tijekom fakultetskog obrazovanja tako i tijekom profesionalnog usavršavanja.

Više članaka

Medijacijski centar "MSvijet"

Cvjetkova 32, 31000 Osijek

+385 95 837 52 71

medijacija@medijacija.net

Voditeljica Izvršnog tima: Sonja Kersten