21.06.2022.

Emocije? Da, i?!

Emocije? Da, i?! je naš novi edukacijski program od šest poludnevnih radionica na temu emocija u u kontekstu rješavanja sukoba i nenasilne komunikacije. Program je nastao 2022. tijekom provedbe projekta Putolov uz financijsku podršku Ekumenske inicijative žena iz Omiša. Jedan od ciljeva projekta bio je razviti program i materijale, te provesti opsežniji trening o emocijama i važnosti emocija za nenasilnu komunikaciju i nenasilno rješavanje sukoba.

Kako se dugi niz godina bavimo rješavanjem sukoba, primijetili smo da je jedno usko grlo manjak kreativnosti kod traganja za rješenjima (i zato smo razvili set igara Putolov), a drugo niska razina vještina prepoznavanja i imenovanja vlastitih osjećaja i potreba.

Iako su emocije neizbježan stalan dio našeg života, malo o njima razmišljamo i često se, u trenutku kada nas preplave, ne znamo s njima nositi na, za nas, prihvatljiv način. Ne znamo prepoznati o kojoj se emociji radi niti koje potrebe imamo u tom trenutku. Ne znamo o njima razgovarati. Ne znamo kako reagirati kada je netko drugi preplavljen emocijama. Ne znamo se igrati igara koje uključuju barem osnovno znanje o osjećajima i kako emocije utječu na naše misli i ponašanje i obrnuto. Primjer jedne takve igre je Toranj iz seta Putolov. Tada smo prvi puta postali svjesni koliko nas se ne usudi voditi tu igru bez ozbiljne pripreme, iz nesigurnosti oko teme emocionalnosti i koliko puno pitanja imamo o toj temi. Tako se rodila ideja za ovaj trening i svijest koliko je važno na tome puno više raditi.

S obzirom da je svijest o vlastitim emocijama, potrebama i vrijednostima ključna za nenasilnu komunikaciju i rješavanje sukoba, važan korak naprijed, kako bi se mogli koristiti tim životno važnim vještinama, bio je dublje proučiti emocije te naći način kako o njima razgovarati, kako ih osvještavati, kako se s njima nositi. Naučiti osvještavati na vlastitim konkretnim primjerima kako naše emocije utječu na naše misli, naša ponašanja i obrnuto.

Tako je nastao ovaj program, trening i radna bilježnica. Htjeli smo svima vama, koji se trudite naučiti i prakticirati nenasilnu komunikaciju i nenasilno rješavanje sukoba, dati priliku da se fokusirano bavite emocijama i svemu što je s njima povezano, dublje i dulje nego što je to moguće u jednom medijacijskom treningu.

Proveli smo trening s dvije grupe polaznica i polaznika. Prva grupa se sastojala isključivo od nastavnica i članica stručne službe škole, a druga skupina od aktivista i aktivistica koji već uče o nenasilnoj komunikaciji transformaciji sukoba te u svojim organizacijama rade na edukacijskim aktivnostima ili s volonterima. Tema i sadržaj se pokazao kao jako važan, zanimljiv i koristan za obje skupine. Kao trenerice smo stekle nova znanja u pripremi, uz vodstvo naše mentorice Kristine Krulić Kuzman (mag psihologije), te bogato iskustvo tijekom ovih punih šest dana treninga u dvije različite skupine. Svakako ćemo dijelove ovog treninga inkorporirati u sve naše druge programe jer su se pokazali izuzetno korisni i praktični.

Više članaka

Medijacijski centar "MSvijet"

Cvjetkova 32, 31000 Osijek

+385 95 837 52 71

medijacija@medijacija.net

Voditeljica Izvršnog tima: Sonja Kersten