07.01.2023.

Instrument za praćenje potreba vezanih uz vještine nenasilnog rješavanja sukoba

Tijekom 2022. godine smo kroz projekt “Putolov” izradili i instrument za praćenje vještina i ponašanja učenika/ca važnih za nenasilno rješavanje sukoba u razredu u suradnji s izv. prof. dr. sc. Silvijom Ručević s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Osijek. Iako smo upitnike radili za učenike/ce tj. razrede osnovnih i srednjih škola, oni se mogu koristiti i na fakultetima, te i izvan formalnog obrazovnog konteksta i za pojedince/ke, a ne samo razrede/grupe.

Nadamo se da će vam ovaj instrument olakšati praćenje socijalnih vještina u vašim razredima/grupama te da će vam biti od koristi za trajno praćenje potreba i planiranje rada na razvoju tih životno važnih kompetencija. Trajno praćenje potreba daje bolji uvid u stanje u grupi te olakšava planiranje rada na razvoju socijalnih kompetencija kroz cijelo školovanje. 

Također, ovaj instrument, ako se promatra kao lista vještina, ponašanja i stavova, podsjeća osobe koji ga koriste koje to vještine, koji pristupi i principi te koja ponašanja pridonose nenasilnom i kreativnom rješavanju sukoba i tako se može i koristiti. 

U razredima u kojima su roditelji zainteresirani i žele surađivati s razrednicom, provođenje upitnika s roditeljima na jednom roditeljskom sastanku može roditeljima koristiti da steknu dojam o tome što je to nenasilno rješavanje sukoba. Može služiti i kao poticaj za razgovor u kojem ih možete pobliže informirati o toj temi. To je i prilika da si roditelji osvijeste da se te vještine mogu naučiti te da vide na kojim vještinama bi oni sami mogli poraditi, odnosno koja ponašanja bi se mogli potruditi promijeniti.

Razvili smo tri upitnika. Svaki se koristi u različitim situacijama i različitom dinamikom. 

Dokument s upitnicima i uputama za korištenje možete skinuti na ovoj poveznici.

Više članaka

Medijacijski centar "MSvijet"

Cvjetkova 32, 31000 Osijek

+385 95 837 52 71

medijacija@medijacija.net

Voditeljica Izvršnog tima: Sonja Kersten